Furtunuri si cuple – materiale introductive – partea a doua

In articolul publicat saptamana trecuta, aici pe blogul Ph-t.ro, am inceput sa prezentam cateva din aspectele de care trebuie sa tinem cont in alegerea si instalarea variatelor tipuri de furtun, in aplicatiile cu care lucram. Astazi continuam aceasta serie, prezentand cateva dintre sugestiile producatorului Parker Haniffin – lider mondial in zona dezvoltarii si comercializarii de instalatii hidraulice si pneumatice.

  • Presiunea de lucru

furtunuri parker schita desen

Parker

Selectarea furtunurilor, a cuplelor, trebuie facuta  astfel incat presiunea maxima de lucru, recomandata, a acestor doua tipuri de componente, sa fie egala cu, sau mai mare decat presiunea maxima a respectivului sistem. Varfurile de presiune,  cresterile bruste, din sistem, trebuie sa fie sub valoarea maxima a presiunii de lucru a ansamblului respectiv de furtunuri.  Acestea pot fi determinate de catre instrumente electrice sensibile, care masoara presiunea si o indica la intervale de mili-secunde. Aparatura mecanica  de presiune arata doar presiunea medie si nu poate fi folosita pentru a determina cresterile bruste sau punctule de presiune ocazionale.`

  • Testarea la presiune

Acest test se aplica de obicei la cererea clientului, conform unei metode definite de standardele ISO 1402. Testarea trebuie facuta la temperatura normala a ambientului cu o suprafata anumita, folosind apa sau alt lichid potrivit.   Ansamblul de furtunuri ar trebui presurizat la intervale situate intre 30 si 60 de secunde, la dublul presiunii de lucru a respectivei instalatii. Nu ar trebui sa existe scurgeri sau scaderi de presiune. Un raport complet al testului poate fi oferit la final, clientului.

  • Presiunea de explozie

Toate furtunurile din ultimele cataloage Parker  sunt fabricate incat au un factor de presiune de 4:1 – altfel spus, presiunea necesara exploziei (distrugerii furtunului) e de minim 4 ori mai mare decat presiunea de functionare (afisata). Aceste rating-uri sunt destinate testarii de productie doar – acest criteriu nu ar trebui niciodata sa joace un rol in alegerea unui furtun hidraulic.

  • Compatibilitatea fluidelor

Ansamblul de furtunuri – furtunul interior (tubul), invelisul exterior, cuplele, trebuie sa fie compatibile din punct de vedere chimic, atat cu lichidul transportat de furtun cat si cu mediul ce il inconjoara. Cel mai adesea, tabelele referitoare la rezistenta chimica, prezente in cataloagele acestor produse indica doar rezistenta tubului interior la respectivul lichid.

  • Temperatura de utilizare

Pentru a nu afecta in mod negativ proprietatile acestor furtunuri hidraulice, e necesar sa ne asiguram ca atat lichidele, cat si temperaturile ambientului, atat constante dar si ocazionale, nu vor depasi limitarile acestor produse – asa cum sunt ele publicate in cataloagele aferente. Temperaturile ce sunt sub sau deasupra limitelor recomandate vor deteriora furtunul si vor mari sansele de esuare sau eliberare a lichidului transportat. Proprietatile mecanice ale acestor furtunuri sunt influentate de asemenea de temperaturile scazute sau ridicate si trebuie luate in considerare in momentul elaborarii si proiectarii unui asemenea sistem.

Incheiem aici acest articol, ramanand ca saptamana viitoare sa privim cateva aspecte legate de  marime, raza de indoire,  elaborarea unor astfel de instalatii, trasarea rutelor si depozitarea acestor cuple si furtunuri. Descopera aici oferta de furtunuri hidraulice, disponibile prin gama de produse Ph Technique !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.