Etansarea si garniturile hidraulice

In sistemele hidraulice, etansarea este foarte importanta pentru ca asigura o functionare optima a unui astfel de sistem. Deci, pentru ca sistemul tau hidraulic sa functioneze in cel mai eficient mod cu putinta, piese ca garnituri hidraulice, valve hidraulice sau alte elemente de etansare au un rol determinant. Sa vedem mai pe larg care sunt avantajele etansarii in sistemele hidraulice.

 

Garniturile hidraulice de exemplu, daca sunt aplicate corespunzator previn scurgerile de fluid dintr-un sistem hidraulic, dar nu poti folosi orice tip de garnituri, pentru ca in astfel de sisteme pot exista presiuni ridicate, temperaturi extreme. Cu alte cuvinte, putem spune ca rolul elementelor de etansare merge dincolo de a preveni scurgerile. De fapt, sistemele hidraulice folosesc o combinatie de elemente de etansare pentru a se obtine cea mai buna performanta.

 

Elementele de etansare sunt plasate in locuri care sa le permita sa previna nu doar scurgerile, ci si contaminarea sistemelor cu praf, noroi sau alte impuritati. Acestea pot intra in sistem chiar daca garniturile sunt instalate, insa nu sunt instalate corespuzator.

 

Un sistem de etansare potrivit te ajtuta sa eviti eventualele cheltuieli cu reparatiile pe care le-ai putea intamplina. Dar, daca sistemul de etansare nu este instalat corect, pot aparea probleme serioase, cum ar fi defectarea sistemului hidraulic in care au fost instalate elemente de etansare in mod gresit.

 

O garnitura de etansare hidraulica este de fapt un inel dntr-un material relativ moale, care ajuta la inchiderea perfecta atunci cand se face o legatura intre doua componente ale sistemului hidraulic, de exemplu doi cilindri. Materialul folosit pentru a realiza o astfel de garnitura poate fi cauciucul sau alte materiale asemanatoare. Garntura trebuie sa nu fie deteriorata daca vrem ca inchiderea sa fie perfecta.

 

Exista o conceptie gresita cum ca poti sa adaugi orice teava la alta teava si totul va functiona fara probleme. De fapt este imposibil ca un astfel de sistem sa functioneze cum trebuie fara o garnitura instalata corect.

 

Deci, in concluzie, cum sa te asiguri ca un anumit sistem hidraulic este etansat corespunzator? Trebuie respectati anumiti pasi, anumite conditii. De exemplu, instalarea garniturilor si a altor elemente de etansare trebuie realizata corect, la fel, alegerea garniturii trebuie sa fie facuta corect. Mai sunt si alte lucruri de respectat, cum ar fi evitarea temperaturilor extreme sau a altor factori care ar putea duce la eroziunea sistemului si contaminarea sistemlui, cu praf sau alte impuritati.

 

Folosesti un sistem hidraulic sau un echipament ce are la baza un sistem hidraulic? Daca vrei sa te asiguri ca sistemul va avea maxim de eficienta si o performanta optima, trebuie sa stii ca etansarile hidraulice sunt de maxima importanta! Vezi elemente de etansare precum garnituri, valve sau altele in magazinul PH -Technique.

 

Cum te ajuta instalatiile hidraulice in necesarul de apa

Apa este un lucru vital in orice domeniu. Prezenta acesteia este necesara pentru buna desfasurare a activitatilor si a vietii, in general. Apa este folosita si multe alte domenii. Aceasta este folosita pentru producerea unor materiale, ca de exemplu betonul necesar in constructii, pentru mentinerea igienei, in orice domeniu, sau pentru racire in activitatile desfasurate in industrie sau IT (unele calculatoare sunt racite pe baza de apa).

 

Tinand cont ce acest lucru, prezenta apei trebuie sa fie asigurata indiferent de domeniul de activitate. Pentru acest lucru, in unele domenii precum industria grea sau usoara, sunt utilizate asa numitele instalatii hidraulice. Acestea sunt ansamble formate din mai multe echipamente, dispozitive si conducte care sunt instalate astfel incat sa asigure transmiterea apei de la o sursa catre mai multi utilizatori. acestea pot fi de doua feluri: inchise si deschise.

 

Cele inchise sunt instalatii in care apa este recirculata si are rolul de purtator de caldura intr-un sistem. Instalatiile hidraulice deschise sunt cele in care apa transmisa de sursa este consumata si eliberata prin anumite puncte de catre utilizatori.

 

In aceste instalatii, rolul principal il are pompa hidraulica. Aceasta asigura circularea fluidului (in acest caz, al apei) de la sursa catre utilizatori. Conductele prin care circula apa pot fi din otel sau din inox, in functie de necesitatile clientilor.

 

Pentru montarea unei astfel de instalatii este nevoie de o echipa de profesionisti care sa asigure buna functionare a acesteia. Sunt necesari profesionisti doarece montarea unei instalatii hidraulice presupune masuratori exacte, suduri, teste, iar acestea pot fi facute doar de persoane special instruite in acest sens. Exista firme specializate care ofera astfel de servicii.

 

Aceste firme asigura atat materialele cat si montarea si punerea in functiune a instalatiei. De obicei ele ofera o gama larga de produse pentru a se putea plia exact pe nevoia clientului, indiferent daca acesta este o companie industriala sau o persoana fizica.

 

In concluzie, pentru a asigura necesarul de apa sau caldura intr-un anumit spatiu, in orice domeniu se poate apela cu incredere la o echipa de specialisti care sa poata monta o instalatie hidraulica.

 

Cum alegem furtunul hidraulic potrivit

Multe obiecte din jurul nostru functioneaza cu ajutorul unui furtun hidraulic, insa de foarte multe ori nu stim acest lucru. Aceasta componenta se gaseste la masini si la multe aparate, dar si la biciclete (franele sunt actionate cu ajutorul unui furtun hidraulic). Daca ai nevoie si cauti furtunuri hidraulice in Baia Mare, ai ajuns in locul potrivit.

 

Daca te confrunti cu situatia in care ai nevoie de un asemenea furtun, trebuie sa cunosti cateva aspecte ale acestor produse. In continuare vei afla informatii utile care te vor ajuta sa faci alegerea potrivita:

 

Componentele unui furtun hidraulic

Un furtun hidraulic are trei parti principale: un furtun interior care are rolul de a transporta fluidul si trebuie sa fie compatibil cu tipul de fluid folosit, un strat pentru intarire si un strat exterior pentru protectie. Pentru furtunul intern se pot utiliza diverse materiale, cum ar fi cauciucul sintetic, termoplasticul si chiar teflonul. Stratul de intarire este alcatuit din mai multe fire de sarma impletite dar poate fi si din materiale textile. In ceea ce priveste stratul exterior de protectie, acesta este facut dintr-un material care sa reziste la apa, ulei sau abraziune.

 

Dimensiunea furtunului

Dimensiunea este o prima caracteristica pe care este nevoie sa o luam in considerare atunci cand cautam furtunul hidraulic potrivit. Cand inlocuiesti un furtun, trebuie sa alegi un furtun de aceeasi marime, iar pentru asta vei masura urmatoarele trei dimensiuni: diametrul interior, diametrul total si lungimea furtunului. Un furtun taiat prea scurt se va contracta si se va intinde datorita presiunii, iar asta ii va scurta durata de viata.

 

Materialele din care este alcatuit

Fiecare tip de furtun si de material este diferit, in fiecare caz fiind nevoie de un anumit grad de indoire. Furtunul care se foloseste intr-un anumit domeniu trebuie sa corespunda din punct de vedere al materialului din care este realizat. Inca o conditie necesara este ca fluidul sa fie compatibil cu materialul din care este alcatuit. In general, furtunurile hidraulice sunt compatibile cu uleiurile pe baza de petrol, insa exista si alte cazuri.

 

Temperatura la care este expus

Temperatura trebuie sa fie pe lista caracteristicilor unui furtun hidraulic, deoarece furtunul hidraulic are anumite temperaturi intre care functioneaza corespunzator. Aceste temperaturi sunt in stransa legatura cu temperaturile fluidelor folosite. Nu sunt recomandate temperaturi mai mari decat cele specificate de producator, pentru ca furtunurile isi pot pierde, in acest caz, elasticitatea si astfel pot aparea diferite situatii neplacute si accidente.

 

Furtunurile hidraulice ofera o modalitate foarte simpla de a transporta fluidul hidraulic de la o piesa la alta pentru ca un mecanism sa functioneze iar, datorita flexbilitatii lor, furtunurile sunt considerate solutii foarte versatile in instalatiile hidraulice. Astfel, aceste furtunuri se pot utiliza chiar si in cele mai stramte locuri si in alte aplicatii in care este nevoie de o flexibilitate mare.

 

Daca ai nevoie de un asemenea produs, trebuie sa stii ca gasesti furtunuri hidraulice in Baia Mare pe site-ul nostru, la preturi excelente!

De la lucrari artizanale din tabla la tinichigerie industriala

Indemanarea si pasiunea celor care lucreaza cu metale a fost apreciata din cele mai vechi timpuri, meseriile legate de prelucrarea metalelor fiind bine platite si in ziua de azi. Pe langa cateva calitati ale meseriasului – care trebuie sa fie meticulos, sa aiba cunostinte tehnice, chiar si de chimie, fizica, matematica, idei si imaginatie pentru a gasi solutii –, esential este dragul de munca.

 

Adevaratii meseriasi care lucreaza cu tabla sunt cei care modeleaza materialul in forme de o adevarata arta, cu atentie la cele mai mici detalii. Giruetele (care se asaza pe varful casei pentru a masura directia si intensitatea vantului ori doar pentru a atrage admiratia trecatorilor) sau dantelaria de la baza acoperisurilor caselor sunt cateva exemple ale artei meseriasilor care transforma tabla in forme atragatoare.

 

O minima pregatire tehnica este necesara pe langa indemanare si pasiune

Incropirea unui atelier de tinichigerie necesita investitie in scule si utilaje, iar pentru a lucra eficient si cu rezultate bune, o minima perioada de ucenicie este necesara, dar si cunostintele tehnice trebuie aprofundate. Un tinichigiu bun ar trebui sa cunoasca, pe langa proprietatile materialelor cu care lucreaza, si tehnici de sudura, de lipire a metalelor sau nemetalelor si cat mai multe lucruri legate de domeniu sau de domenii anexate profesiei (lucru pe calculator, proiectare, design etc.).

 

Aparatele si utilajele evolueaza in pas cu tehnologia, ceea ce este un mare atuu pentru un meserias din zilele noastre, dar pentru manipularea acestora sunt necesare uneori si calificari la cursuri de specialitate. O tabla poate fi taiata, indoita sau ambutisata in diverse forme folosindu-se o presa hidraulica sau pneumatica, dar un astfel de utilaj are nevoie de un spatiu mult mai mare decat un mic utilaj al unui meserias artizan. Avansul tehnologiei il obliga pe meserias fie sa coopereze cu alti colegi de breasla – sudori, specialisti in debitare laser sau in manipularea si intretinerea instalatiilor folosite, proiectanti si asa mai departe, fie sa isi faca propria echipa si sa dezvolte pasiunea intr-o afacere de productie.

 

Tinichigeria industriala – o afacere de succes

In orice activitate de productie, treaba merge bine cu utilaje care sa ofere calitate si performanta, dar si cu angajati buni. Prin programe de finantare cu fonduri de la stat sau de la Uniunea Europeana, un antreprenor poate finanta achizitia de aparatura si scule daca nu are propriii bani sau daca nu vrea sa apeleze la imprumuturi. Iar daca afacerea este la inceput de drum, colaborarile pot fi o solutie pana situatia firmei devine stabila.

 

Pe langa dotari si forta de munca, spatiul productiei si accesul la acesta este la fel de important, standardele impuse de lege pentru functionare sa fie indeplinite, dar sa asigure si conditii pentru angajati si pentru o functionare optima. Investitia in dotari nu se limiteaza doar la aparatura si utilaje, ci si la amenajarea spatiului de lucru pentru a asigura conditii optime privind temperatura, umiditatea, diminuarea poluarii s.a.m.d., care influenteaza inclusiv functionalitatea utilajelor (de exemplu, instalatiile hidraulice sau pneumatice pot fi afectate de conditiile de mediu in care sunt folosite, necesitand verificare periodica, iar unele elemente, precum garniturile din instalatiile hidraulice si pneumatice trebuie alese si schimbate in functie de parametrii de lucru).

 

Si nu mai putin importante sunt activitatile din jurul productiei – de la contabilitatea firmei, pana la partea de marketing si distributie a produselor, contractele de vanzare  ferme asigurand, practic, existenta si functionalitatea firmei.

Elemente de etansare folosite in instalatiile hidraulice/pneumatice

Pentru utilizarea instalatiilor hidraulice si pneumatice se folosesc elemente de etansare pentru ca eficienta functionarii sistemelor sa fie optima si pentru ca fiabilitatea acestora sa fie mai mare. Probabil cel mai comun tip de etansare este o garnitura, insa mai exista si mansetele sau inelele. In sistemele pneumatice si hidraulice, etansarea poate fi de mai multe feluri, ca de exemplu statica, in miscare (miscarea poate fi de rotatie sau translatie) si alte tipuri de etansari mai speciale.

Sa luam un exemplu de etansare comun si sa il analizam putin in detaliu. Vom exemplifica garniturile, caci ele sunt elemente atat de comune incat le avem in orice locuinta, ele fiind parte a instalatiilor de apa potabila. In orice sistem garniturile au un rol de etansare, adica de inchidere si in acest fel instalatiile sunt sigure si nu exista niciun risc de inundatie de exemplu.

Garniturile din instalatii hidraulice si pneumatice sunt elemente expuse constant uzurii, deoarece sunt folosite sub efectul temperaturilor ridicate si al altor factori care cauzeaza uzura. O garnitura sau un inel sunt elemenente de etansare relativ moi, fabricate din alte materiale decat metale, insa saibele sunt de obicei facute din metal (cupru sau aluminiu) sau o combinatie din cauciuc si metal. Nu doar ca aceste garnituri sunt supuse unor temperaturi mari, insa acestea sunt supuse de cele mai multe ori si la presiune sau greutati mari.

Un element de etansare statica are un locas special (sant) in care este amplasat. Etansarea fileturilor se realizeaza cu ajutorul unor garnituri etansare filet. O garnitura trebuie sa corespunda intotdeauna ca dimensiune cu dimensiunile piesei in cadrul careia este montata, in acest fel etansarea este 100% sigura. In caz contrar, inchiderea nu se va face asa cum trebuie si pot exista diferite accidente atat acasa, cat si la diferite fabrici.

Sistemele de etansare hidraulica sau pneumatica sunt folosite in diverse aplicatii industriale, cum ar fi in industriiile alimentara, miniera, metalurgica, constructoare de masini si asa mai departe, dar si in alte medii decat cele industriale. Exact cum spuneam mai sus, sistemele de etansare ne inconjoara peste tot, asa ca fiecare lucru care are nevoie de o garnitura trebuie sa aiba garnitura potrivita.

Un anumit tip de inele de etansare din cauciuc este cel numit O-ring, care sunt de regula amplasate intre doua suprafete pentru a nu permite unui fluid sa treaca dintr-o parte in alta. Etansarea in acest caz este una statica, insa exista si cazul in case una dintre cele doua suprafete este de fapt un piston, caz in care miscarea este de translatie si vorbim de etansare dinamica. Montarea elementelor de etansare hidraulica sau pneumatica trebuie sa se faca cu grija, pentru a evita deteriorarea.

Ce sunt si cum functioneaza motoarele pneumatice

Persoanele care lucreaza zilnic cu un motor pneumatic cunosc toate informatiile, insa articolul de azi este destinat persoanelor care cauta motoare pneumatice si au nevoie de toate detaliile pentru a achizitiona un astfel de model. Drept urmare, in randurile de mai jos vei afla ce sunt si cum functioneaza aceste motoare pneumatice.

motor pneumatic

Motorul pneumatic, cunoscut si ca motor cu aer comprimat, este acel motor care actioneaza mecanic prin forta aerului. Rolul motorului pneumatic este de a converti energia aerului in energie mecanica prin doua tipuri de miscari: liniara sau rotativa. Aceste miscari se fac in mod diferit in functie de dispozitivul de actionare.

Motoarele pneumatice exista de foarte multi ani in diferite industrii si s-au modificat de-a lungul anilor pentru a ajunge la o forma cat mai simpla de actionare, dar si de schimbare sau reparare. Bineinteles ca au existat motoare pneumatice actionate manual care au usurat diferite activitati, insa tot motoarele de utilma generatie actionate de sute de cai putere sunt cele mai des utilizate. Pe langa faptul ca inlocuiesc munca manuala a omului, acestea actioneaza foarte repede si “muncesc” foarte mult, astfel viteza de lucru este mult mai mare.

Miscarea liniara

Sistemul de pistoane este cel mai des intalnit sistem prin care se realizeaza miscarea liniara la motoarele pneumatice. Aerul comprimat este introdus intr-o camera etansa care dispune de arborele pistonului. Tot in interiorul acestei camere etanse exista un arc care este infasurat in jurul arborelui pistonului pentru ca aceasta camera sa se mentina deschisa atunci cand se pompeaza aer.

Cu cat mai mult aer este introdus in aceasta camera, cu atat presiunea creste si pistonul incepe sa se deplaseze in partea de jos a camerei. Cand lungimea sau adancimea maxima este atinsa, presiunea aerului este eliberata din camera, astfel incat arcul completeaza ciclul prin inchiderea camerei care revine in pozitia initiala.

Motoarele cu piston sunt cel mai des utilizate in sistemele hidraulice. Insa, motoarele cu piston sunt aceleasi cu motoarele hidraulice, exceptand faptul ca sunt folosite pentru a transforma energia hidraulica in energie mecanica.

Miscarea rotativa

Motorul pneumatic care actioneaza printr-o miscare rotativa utilizeaza aer pentru a exercita aceasta miscare pe un arbore. Elementul principal de rotatie este un rotor care se afla montat pe un arbore de antrenare. Rotorul este prevazut cu cateva orificii care sunt prevazute cu niste palete dreptunghiulare care ajuta aerul sa creeze presiune. Vitezele de rotatie pot varia intre 100 si 25000 rpm in functie de mai multi factori care includ cantitatea de presiune a aerului la intrarea in motor si diametrul carcasei.

Miscarea liniara provine fie din dispozitivul de actionare a diafragmei, fie din dispozitivul de actionare al pistonului, in timp ce miscarea rotativa este furnizata fie de un motor de aer cu balon, de motor de aer cu piston, de turbina cu aer sau de un tip de angrenaj.

Scurta istorie

Motorul pneumatic a fost pus in functiune pentru prima data la mijlocul secolului al XIX-lea in industria transportului. Exista foarte putin informatii despre primul vehicul cu aer comprimat inregistrat insa, se spune ca doi francezi (Andraud si Tessie de Motay) au rulat o masina alimentata cu un motor pneumatic pe o pista de test din Chaillot, Franta, la 9 iulie 1840. Chiar daca testul a avut succes, cei doi nu au continuat extinderea designului.

Prima aplicatie de succes a motorului pneumatic in transport a fost motorul cu aer Mekarski utilizat pentru locomotive. Motorul inovator al lui Mekarski a depasit procesul de racire care insoteste expansiunea aerului prin incalzirea aerului intr-un boiler mic inainte de utilizare. Tramvaiul din Nantes, situat in Franta, a fost remarcat pentru ca a fost primul care a folosit motoarele Mekarski pentru a-si propulsa flota de locomotive. Tramvaiul a inceput sa functioneze pe 13 decembrie 1879 si continua sa functioneze si astazi, desi tramvaiele pneumatice au fost inlocuite in anul 1917 de tramvaie electrice mai eficiente si mai moderne.

Domeniile in care sunt folosite motoarele cu aer comprimat sunt atat industriile grele, cat si cele usoare, cum este industria alimentara, agricultura, industriile chimica sau petrochimica si se folosesc chiar in aplicatii nucleare.

Motoarele pneumatice sunt in general solutii ieftine, accesibile din punct de vedere al pretului, productive, sigure si care ofera multa flexibilitate. In anumite aplicatii, motoarele pneumatice se dovedesc a fi mai avantajoase decat motoarele electrice sau cele hidraulice, drept urmare vanzarea de motoare pneumatice este in continua crestere.

In cazul in care cauti motoare pneumatice, alege magazinul PH Technique care iti ofera solutii de fiecare data!

Cum iti simplifica motoarele hidraulice viata

Inca de la primele inventii ale motoarelor sau ale diferitelor masinarii si pana azi, am fost si suntem inconjurati de motoare hidraulice care sunt menite sa ne simplice viata, fie ca vorbim de transport sau productie. Ce sunt si cum ne ajuta aceste motoare in viata de zi cu zi, afli in articolul pe care l-am pregatit pentru tine.

motor hidraulic motor

Ce sunt motoarele hidraulice?

Motoarele hidraulice sunt inventii care au ca scop transformarea energiei hidraulice in energie mecanica printr-un proces de rotatie (transforma energia unui lichid folosind pistoane). Daca ar fi sa facem o comparatie intre un motor hidraulic si o pompa, motorul hidraulic functioneaza invers decat functioneaza o pompa. Cel mai des motoarele hidraulice sunt utilizate in industrie, deoarece inlocuiesc cu succes motoarele electrice si au cateva avantaje:

  • Usurinta in utilizare (comparativ cu motoarele electrice, acestea sunt mult mai usor de utilizat)
  • Viteze variabile (in functie de actiunile dorite si de timpul de utilizare, poti alege viteza)
  • Putere variabila si controlabila (pentru diferite actiuni este nevoie de putere diferita)
  • Functionare  indelungata fara a fi nevoie sa fie conectat la o sursa electrica

Cel mai cunoscut motor hidraulic a fost cel inventat de William Armstrong. Acest motor a fost utilizat pentru Podul Swing de pe raul Tyne si a fost nevoie de doua astfel de motoare pentru fiabilitate. Tot Armstrong a dezvoltat mai multe motoare hidraulice care au fost si sunt utilizare in diferite industrii, dar si in viata de zi cu zi a oamenilor pentru a facilita transportul pe apa, de exemplu.

motor hidraulic

Motoarele hidraulice se mai numesc si hidromotoare si se gasesc pe piata in diferite dimensiuni. La fel ca dimensiunea, aceste motoare vin cu diferite prinderi si puteri pentru a facilitata alegerea de catre clienti. Cu siguranta un client care are nevoie de un motor hidraulic pentru gospodaria lui, nu va achizitiona un motor hidraulic care se potriveste intr-o fabrica mare. Exista o gama variata de motoare hidraulice din care fiecare client poate alege in functie de nevoile lui.

Motoarele hidraulice pe care le poti achizitiona de pe site-ul nostru respecta standardele ISO in vigoare si beneficiaza de o viteza sporita cu un cuplu mare si o precizie deosebita. Aceste motoare hidraulice pot fi utilizate cel mai des intr-o serie de aplicatii cu debit fix ISO.

Unde se utilizeaza motoarele hidraulice?

  1. In industrii: in special in industriile constructoare de masini, de exemplu in tehnica automobilului, a unei locomotive, a motoarelor aviatice sau navale. Aceste motoare hidraulice se utilizeaza si in industriile usoare, cum este industria alimentara, dar si in alte domenii care au nevoie de un astfel de motor.
  2. In transporturi: majoritatea mijloacelor de transport se bazeaza pe motoarele hidraulice. La fel se intampla si in cazul transportului atunci cand vine vorba de lichide, gaze sau alte produse care pot fi transportate cu ajutorul motoarelor hidraulice.

Motoarele hidraulice au in mod obisnuit o legatura pentru scurgerea interna, ceea ce inseamna ca atunci cand unitatea de alimentare este oprita, motorul hidraulic din sistemul de antrenare se va misca incet daca o sarcina externa actioneaza asupra acestuia. Astfel, pentru aplicatii cum ar fi o macara sau un troliu cu incarcatura suspendata, exista intotdeauna o nevoie de frana sau de un dispozitiv de blocare.

Ca si o concluzie, motoarele hidraulice ne inconjoara peste tot. Indiferent ca vorbim de obiectele din casa, de afara sau de la munca, o mare parte din lucrurile noastre functioneaza pe baza unui motor hidraulic.

In functie de nevoile tale, pe site-ul nostru gasesti motoare hidraulice pe care le poti comanda simplu si rapid sau le poti achizitiona din magazinul nostru fizic din Baia Mare! 

Cilindri hidraulici – cum sunt ei folositi si ce beneficii au?

Stii ce sunt si cum sunt folositi cilindrii hidraulici? Ei bine, ei sunt parte a actionarilor hidraulice din orice sistem hidraulic, avand un rol foarte important in cadrul acestora. Cilindrii hidraulici folosesc fluid hidraulic sub presiune pentru a genera o forta sau miscare si au la baza doua elemente componente principale: teava hidraulica si pistonul, iar de piston este atasata o tija. Mai avem si baza cilindrului si capul acestuia. Teava hidraulica este ca un tub nesigilat, iar baza cilindrului este infiletata pe teava.

cilindri hidraulici

Pistonul imparte cilindrul in doua camere, iar trecerea uleiului dintr-o camera in alta este impiedicata de o garnitura speciala. In cele mai multe cazuri cilindrii hidraulici au cate o tija si un piston. Exista si alte compoente, dar cele prezentate sunt mai importante.

 

Aplicatiile la care sunt folositi acesti cilindri sunt foarte diferite intre ele. Ideea este de a transfera forta care este aplicata intr-un anumit punt, pentru a ajunge intr-un alt punct. Se folosesc foarte mult in instalatiile de transport, utilaje pentru ridicat sau de alimentat, prese hidraulice si linii de productie automate. In agricultura, se folosesc in diverse masini si utilaje, cum ar fi tractoare, combine, despicatoare de lemne si altele.

 

Una dintre cele mai comune aplicatii este in constructii, pentru excavatoare, sapatoare, buldozere, utilaje de ridicat sau de preparare a materialelor de constructii si asa mai departe.

excavator

 

Beneficiile cilindrilor hidraulici

 

Unul dintre cele mai importante beneficii ale cilindrilor hidraulici este faptul ca acestia pot sa ofere foarte multa putere unor masini sau utilaje, mai ales in cazul in care acestea trebuie sa functioneze intr-o zona unde accesul la o sursa de energie este limitat sau pur si simplu nu exista. In mod normal, ne bazam pe diverse surse de energie, cum ar fi motoare electrice, motoare diesel, turbine, etc.

 

Un alt beneficiu oferit de cilindrii hidraulici este viteza care poate fi obtinuta cand acestia sunt utilizati impreuna cu pompe mai mari. Cilindrii hidraulici ofera si inalta precizie si acuratete, datorita unei combinatii de succes intre uleiul hidraulic si servo-valve.

 

Inca un beneficiu important este rezistenta in fata conditiilor meteo necorespunzatoare. Chiar si in cele mai ostile conditii meteo, cilindrii hidraulici se comporta foarte bine. Iar ca sa fie totul si mai bine, cilindrii acestia nu au nevoie de o putere mare ca sa functioneze., in comparatie cu cilindri pneumatici sau alte componente electro-mecanice.

 

Cand trebuie sa generezi multa forta insa cu o putere mai mica, cilindrii hidraulici sunt o alegere excelenta.  PH-Technique ofera atat cilindri hidraulici, cat si reparatii pentru acestia, confectionare cilindri noi dupa model sau proiectare si executie cilindri noi. Viziteaza magazinul online si vezi, pe langa cilindri hidraulici ce alte produse poti sa cumperi, cum ar fi alte componente hidraulice sau pneumatice!

Avantajele si dezavantajele instalatiilor pneumatice

Instalatiile pneumatice in Baia Mare sau oriunde ar fi ele utilizate au aceleasi avantaje si dezavantaje, fiind vorba de cat de utile sunt ele in diverse aplicatii, dar si despre partile lor mai putin eficiente. Instalatiile pneumatice care folosesc gaz presurizat pentru a actiona diverse utilaje si unelte se folosesc foarte mult in mediile de productie. Ele sunt de foarte mult timp parte integranta a muncii de tip mecanic si a automatizarii acesteia.

instalatii pneumatice

Avantaje ale instalatiilor pneumatice

 

Disponibilitatea resursei folosite, aerul

Aerul este o resursa pe care o gasim peste tot, asa ca ce poate fi mai convenabil decat sa avem la dispozitie o resursa nelimitata, care nu costa nimic? Raspunsul este evident.

Costuri reduse de productie

Datorita faptului ca materialele necesare productiei pentru dispozitivele pneumatice sunt destul de mici, costurile initiale de producere a dispozitivelor pneumatice sunt si ele reduse. Astfel de materiale pot fi plasticul, aluminiul sau altele.

Pentru o unealta pneumatica de mici dimensiuni, aerul poate sa produca aceeasi energie pe care o unealta electrica mult mai mare poate sa o produca.

Siguranta in functionare

Sistemele pneumatice functioneaza cu ajutorul aerului, iar tocmai datorita acestui fapt, ele sunt mai sigure decat alte tipuri de instalatii. Nu sunt implicate materiale inflamabile, deci nu exista pericol de incendiu.

Intretinerea necesara e minima

Dispozitivele de tip pneumatic pot fi mentinute curate pe durata functionarii pentru ca nu sunt folosite lichide sau materiale care sa le murdareasca, insa totusi aerul presurizat poate sa duca particule de praf sau de murdarie in sistem. Insa chiar si atunci cand se intampla asta, sistemele pneumatice se curata foarte usor, pentru ca au de obicei un design simplu, nu au multe tuburi. Tot datorita simplitatii, se intampla rar sa se defecteze.

 

Dezavantaje

 

Dezavantajele le putem numi mai bine limitari, pentru ca in mare parte cam asta sunt. Sa vedem in detaliu despre ce e vorba.

 

Nu fac fata la incarcatura prea grea

Cilindrii folositi in sistemele pneumatice nu sunt foarte mari, de aceea exista anumite limitari cand e vorba de incarcarea sistemului, care nu poate fi foarte mare.

 

Sunt destul de galagioase

In timpul functionarii unei instalatii pneumatice, este eliberat aer din piesele componente ale sistemului, datorita compresiei iar acest proces este destul de zgomotos.

 

Este necesara procesare inainte de functionarea propriu-zisa

Aerul comprimat trebuie procesat inainte de utilizare, pentru a elimina posibilitatea prezentei unor vapori de apa sau a prafului, care ar cauza frictiune, iar frictiunea duce la deteriorarea componentelor. Poate interveni condensul, asa ca una din conditii este ca aerul sa fie uscat.

 

In concluzie, instalatiile pneumatice functioneaza foarte bine, sunt curate si sigure in functionare. Insa au si dezavantajele lor, cum ar fi procesarea aerului inainte de functionare, nivelul de zgomot sau faptul ca nu rezista prea bine la sarcini mai mari. Gasesti instalatii pneumatice si componentele specifice lor in magazinul PH-Technique.

Unde gasim instalatii hidraulice in viata de zi cu zi

Instalatiile hidraulice le vedem destul de des in viata de zi cu zi, desi poate nu ne dam seama de asta sau nici macar nu ne gandim la asta. Ele se folosesc in agricultura, in industrie, aparare si transporturi.

 

Hai sa vedem cateva exemple concrete in care se utilizeaza instalatii hidraulice. Ai sa vezi cat de comune sunt aceste aplicatii, atat de comune incat le folosesti cu siguranta zi de zi fara sa stii ca lucrurile pe care le folosesti functioneaza hidraulic.

 

O prima aplicatie a sistemelor hidraulice sunt pompele de benzina. Chiar sistemul care extrage benzina din rezervor pentru a o folosi la functionarea motorului este o instalatie hidraulica. Tot la masini, sistemul de franare la toate cele patru roti este un circuit de tip hidraulic.

 

Inca o aplicatie tot in industria auto, datorita utilizarii sistemelor hidraulice: masinile pot sa fie ridicate si coborate pentru a se putea efectua lucrarile de service asupra lor. Se mai folosesc instalatii hidraulice si in constructia unor utilaje, precum pompe, excavatoare, macarale si asa mai departe, in general avand ca scop ridicarea sau coborarea unor obiecte.

macara cu sistem hidraulic

Nu doar fabricile beneficiaza de puterea hidraulicii ci si brutariile, pentru a putea sa produca si sa ambaleze pe scara larga si produse de panificatie si paste, au nevoie de implementarea unor sisteme hidraulice.

 

Poate nu te-ai fi gandit, dar exista mici instalatii hidraulice chiar in propria bucatarie. O masina de spalat vase poate sa aiba inclus un sistem hidraulic, cu ajutorul caruia sa se genereze presiune mai mare, pentru a spala mai bine vasele, dar si pentru o functionare mai silentioasa a masinii in general.

 

Avioanele folosesc mecanisme hidraulice pentru a opera anumite panouri de control. Mai gasesti instalatii hidraulice in parcurile de distractii, diferite utilaje special concepute pentru astfel de parcuri, cum sunt de exemplu rotile Ferris. In Londra exista deja celebra roata Ferris, dar sigur nu ne-am gandit ca functioneaza pe baza unui sistem hidraulic. Scenele folosite la anumite tipuri de prezentari, cele care trebuie ridicate sau coborate, dar si lifturile, toate acestea pot avea ca mecanisme sistemele hidraulice.

roata ferris londra

Chiar si in frizerii si coafuri exista mecanisme hidraulice la scaunele pe care le folosesc barbierii sau frizerii. Ei apasa o pedala, iar un mecanism hidraulic poate sa ridice sau sa coboare scaunul. La fel se intampla si cand e vorba de scaunele directoriale. Ele trebuie sa poata fi ridicate, sa coboare sau sa permita celor care stau pe ele sa se incline inainte, pe spate sau in lateral.

 

Exemplele enumerate mai sus sunt doar cele mai comune, adica cele din viata de zi cu zi, insa instalatiile hidraulice se gasesc in multe alte aplicatii. De exemplu, sunt parte a unor utiliaje din fabrici, folosite la asamblarea masinilor si a accesoriilor acestora, a gardurilor, usilor sau altor componente. Dupa cum vezi, instalatiile hidraulice sunt peste tot, iar asta inseamna ca sunt necesare in viata de zi cu zi. Daca nu s-ar fi inventat instalatiile hidraulice, ar fi fost mai putine optiuni in toate domeniile de activitate.