Ce sunt si cum functioneaza motoarele pneumatice

Persoanele care lucreaza zilnic cu un motor pneumatic cunosc toate informatiile, insa articolul de azi este destinat persoanelor care cauta motoare pneumatice si au nevoie de toate detaliile pentru a achizitiona un astfel de model. Drept urmare, in randurile de mai jos vei afla ce sunt si cum functioneaza aceste motoare pneumatice.

motor pneumatic

Motorul pneumatic, cunoscut si ca motor cu aer comprimat, este acel motor care actioneaza mecanic prin forta aerului. Rolul motorului pneumatic este de a converti energia aerului in energie mecanica prin doua tipuri de miscari: liniara sau rotativa. Aceste miscari se fac in mod diferit in functie de dispozitivul de actionare.

Motoarele pneumatice exista de foarte multi ani in diferite industrii si s-au modificat de-a lungul anilor pentru a ajunge la o forma cat mai simpla de actionare, dar si de schimbare sau reparare. Bineinteles ca au existat motoare pneumatice actionate manual care au usurat diferite activitati, insa tot motoarele de utilma generatie actionate de sute de cai putere sunt cele mai des utilizate. Pe langa faptul ca inlocuiesc munca manuala a omului, acestea actioneaza foarte repede si “muncesc” foarte mult, astfel viteza de lucru este mult mai mare.

Miscarea liniara

Sistemul de pistoane este cel mai des intalnit sistem prin care se realizeaza miscarea liniara la motoarele pneumatice. Aerul comprimat este introdus intr-o camera etansa care dispune de arborele pistonului. Tot in interiorul acestei camere etanse exista un arc care este infasurat in jurul arborelui pistonului pentru ca aceasta camera sa se mentina deschisa atunci cand se pompeaza aer.

Cu cat mai mult aer este introdus in aceasta camera, cu atat presiunea creste si pistonul incepe sa se deplaseze in partea de jos a camerei. Cand lungimea sau adancimea maxima este atinsa, presiunea aerului este eliberata din camera, astfel incat arcul completeaza ciclul prin inchiderea camerei care revine in pozitia initiala.

Motoarele cu piston sunt cel mai des utilizate in sistemele hidraulice. Insa, motoarele cu piston sunt aceleasi cu motoarele hidraulice, exceptand faptul ca sunt folosite pentru a transforma energia hidraulica in energie mecanica.

Miscarea rotativa

Motorul pneumatic care actioneaza printr-o miscare rotativa utilizeaza aer pentru a exercita aceasta miscare pe un arbore. Elementul principal de rotatie este un rotor care se afla montat pe un arbore de antrenare. Rotorul este prevazut cu cateva orificii care sunt prevazute cu niste palete dreptunghiulare care ajuta aerul sa creeze presiune. Vitezele de rotatie pot varia intre 100 si 25000 rpm in functie de mai multi factori care includ cantitatea de presiune a aerului la intrarea in motor si diametrul carcasei.

Miscarea liniara provine fie din dispozitivul de actionare a diafragmei, fie din dispozitivul de actionare al pistonului, in timp ce miscarea rotativa este furnizata fie de un motor de aer cu balon, de motor de aer cu piston, de turbina cu aer sau de un tip de angrenaj.

Scurta istorie

Motorul pneumatic a fost pus in functiune pentru prima data la mijlocul secolului al XIX-lea in industria transportului. Exista foarte putin informatii despre primul vehicul cu aer comprimat inregistrat insa, se spune ca doi francezi (Andraud si Tessie de Motay) au rulat o masina alimentata cu un motor pneumatic pe o pista de test din Chaillot, Franta, la 9 iulie 1840. Chiar daca testul a avut succes, cei doi nu au continuat extinderea designului.

Prima aplicatie de succes a motorului pneumatic in transport a fost motorul cu aer Mekarski utilizat pentru locomotive. Motorul inovator al lui Mekarski a depasit procesul de racire care insoteste expansiunea aerului prin incalzirea aerului intr-un boiler mic inainte de utilizare. Tramvaiul din Nantes, situat in Franta, a fost remarcat pentru ca a fost primul care a folosit motoarele Mekarski pentru a-si propulsa flota de locomotive. Tramvaiul a inceput sa functioneze pe 13 decembrie 1879 si continua sa functioneze si astazi, desi tramvaiele pneumatice au fost inlocuite in anul 1917 de tramvaie electrice mai eficiente si mai moderne.

Domeniile in care sunt folosite motoarele cu aer comprimat sunt atat industriile grele, cat si cele usoare, cum este industria alimentara, agricultura, industriile chimica sau petrochimica si se folosesc chiar in aplicatii nucleare.

Motoarele pneumatice sunt in general solutii ieftine, accesibile din punct de vedere al pretului, productive, sigure si care ofera multa flexibilitate. In anumite aplicatii, motoarele pneumatice se dovedesc a fi mai avantajoase decat motoarele electrice sau cele hidraulice, drept urmare vanzarea de motoare pneumatice este in continua crestere.

In cazul in care cauti motoare pneumatice, alege magazinul PH Technique care iti ofera solutii de fiecare data!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.